Nieuws.

‘Zou graag goud winnen op teamsprint’

Nederland beschikt momenteel over een zeer imposante groep sprinters. Harrie Lavreysen is één van de relatief nieuwe snelle mannen uit de selectie van Bill Huck die op het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn hoge ogen kan gooien. Deze Brabander debuteerde vorig jaar op het WK met zilver in het sprinttoernooi en bewees de afgelopen winter weer sterker en constanter te zijn geworden met een hele rits podiumplaatsen, waaronder enkele zeges. Op het WK in Apeldoorn (28 februari-4 maart) hoopt Lavreysen op nieuw succes.

Harrie Lavreysen had deze winter één belangrijk doel in de wereldbekers en op het Europees Kampioenschap in Berlijn en dat was meer ervaring opdoen. “In vergelijking met veel andere sprinters kom ik natuurlijk nog maar net kijken. Zij hebben veel meer sprintritten gereden tegen veel meer verschillende tegenstanders in hun loopbaan. Het was dan ook belangrijk voor mij om ook meer automatisme te krijgen in het rijden van belangrijke wedstrijden. In de wereldbekers ging ik soms van start met een opdracht om een bepaalde situatie uit te proberen. Dan ging het puur om de ervaring en niet om het resultaat. Al waren die er ook genoeg. Ik denk dat ik er als sporter beter uit ben gekomen. Het was de ideale aanloop voor mij richting dit wereldkampioenschap.”

Breed inzetbaar
Hij boekte in het wereldbekercircuit zeges op de teamsprint, de sprint en de keirin en ontwikkelde zich daarmee ook tot een zeer breed inzetbare sporter. “Het ging qua prestaties ook veel beter dan ik had kunnen verwachten op het Europees Kampioenschap en in de wereldbekermanches in Pruskow, Manchester en Milton.” Het geeft vertrouwen, maar garanties zijn er volgens Lavreysen op voorhand niet. “Op het WK was ik vorig jaar tweede op de sprint dat was een grote verrassing, maar dat wil niet zeggen dat het een jaar later nu gegarandeerd goud wordt op de sprint. Zo heb ik titelverdediger Dmitriev de afgelopen maanden helaas niet getroffen in de wereldbeker, omdat hij alleen in Minsk reed, waar ik niet in actie kwam.”

Direct medaillekansen
De eerste dag biedt direct medaillekansen. Dan staat de teamsprint op het programma. “Het zou mooi zijn als we op de teamsprint na twee keer zilver nu goud kunnen behalen en dat voor eigen publiek. We hebben een sterk team in de breedte. Voor het gehele toernooi geldt dat de tegenstand  pittig is,  maar ik ga wel mijn best doen om een medaille op de teamsprint te halen en op een individueel nummer. Ik heb nog niet vaak voor eigen publiek zo’n belangrijke wedstrijd gereden, wel kwam ik als BMXér uit op het EK in Haaksbergen, maar toen was ik 14. Er wordt nu wel iets meer verwacht natuurlijk. Maar of het WK nu in Japan of in Nederland is, scoren wil ik altijd. Je moet je kansen pakken als die zich voordoen. Maar natuurlijk is het bijzonder dat er  in Apeldoorn veel familie en bekenden bij kunnen zijn.”

Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de Teamsprint (mannen en vrouwen) en Scratch, maar ook op donderdag( Keirin), vrijdag (Omnium), zaterdag (Individuele achtervolging en Sprint) en zondag is natuurlijk de Keirin voor vrouwen en de Koppelkoers! Er zijn nog kaarten. Dus kom de Nederlandse renners aanmoedigen tijdens de jacht naar goud!