Nieuws.

WK-medaillekandidaat Harrie Lavreysen is Young Talent 2017

Vertegenwoordigers van de wielersport eisten dinsdagavond een flink deel van de prijzenpot op tijdens het NOC*NSF Sportgala 2017. Ook het baanwielrennen viel in de prijzen: Harrie Lavreysen werd tot Young Talent uitgeroepen. De prijs – die de Brabander ontving uit handen van olympisch baankampioene Elis Ligtlee – geeft volgends de vakjury aan dat hij bijzondere prestaties heeft geleverd, waarvan gehoopt wordt dat hij die de komende jaren een prachtig vervolg kan geven.

De twintigjarige Lavreysen ontwikkelt zich razendsnel als een succesvolle baanwielrenner. Bij de wereldkampioenschappen in april in Hongkong zorgde hij samen met Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli voor een zilveren medaille op de teamsprint, en daarnaast haalde hij ook een individuele zilveren medaille op de sprint. In het najaar won hij, weer met Hoogland en Büchli, het brons op de Europese kampioenschappen teamsprint. Deze winter was hij bovendien succesvol in de wereldbekers waarin hij een keer (mede) de teamsprint won, goud veroverde op de sprint en ook nog eens de beste bleek op de keirin. Bij het WK Baan in Omnisport Apeldoorn is Lavreysen direct op de openingsdag – woensdag 28 februari – al te zien als de teamsprint wordt verreden. Maar ook later in het toernooi – dat tot 4 maart duurt – komt hij in actie.

De jonge Brabander, die de basis voor zijn sprintvermogen legde in de BMX-discipline, kan al terugkijken op een succesvolle winter, maar tevreden is hij pas als die lijn doorgetrokken wordt tot het wereldkampioenschap op zijn thuisbaan van Omnisport Apeldoorn. “Ervaring opdoen is voor mij heel belangrijk. Daarom heb ik bij de afgelopen wereldbekers nieuwe tactieken uitgeprobeerd en hebben we ook gekeken naar mijn belasting tijdens het toernooi. Soms pakte het goed uit resoluut voor één bepaald onderdeel te kiezen. Allemaal kennis die we mee nemen naar Apeldoorn. Ik ben heel gemotiveerd om daar voor de prijzen mee te gaan doen. Natuurlijk geven de resultaten van de afgelopen grote wedstrijden me wel vertrouwen. Ik weet dat er iets moois in kan zitten en ga er hard voor werken die doelen te behalen.”