Nieuws.

Wild en Hoogland uitblinkers oranje op EK Baan

De Nederlandse baanploeg is succesvol aan de baanwinter begonnen. De KNWU-equipe wist op het Europees Kampioenschap in Berlijn acht medailles te veroveren. Kirsten Wild en Jeffrey Hoogland gaven het meest nadrukkelijk hun visitekaartje af in het gloednieuwe Velodrom in de Duitse hoofdstad. Beiden waren goed voor drie EK-medailles. Twee hadden er een gouden kleur: Wild won de afvalkoers, Hoogland de kilometer.

Wild voegde daar zilver op het omnium aan toe en snelde samen met Amy Pieters naar een bronzen plak op de madison. Hoogland begon het toernooi al met brons op de teamsprint (met Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee, Matthijs Buchli en Roy van den Berg) en was ook verliezend finalist op de sprint. Dankzij de bronzen teamsprintmedaille van Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx en zilver op het onderdeel stayeren van Reinier Honig stond de teller na vier dagen topsport op acht medailles.

Positief gevoel
Voor Kirsten Wild was het EK al met al een geslaagd toernooi. “Ik bekijk het op zo’n toernooi dag voor dag, net als ik in een etappekoers op de weg doe. Mijn niveau was hoog genoeg om voor de medailles mee te strijden en ik kon uiteindelijk het EK ook nog eens daadwerkelijk met goud, zilver en brons te verlaten. Daarmee ga ik met een positief gevoel deze baanwinter in. Ik rijd nog de zesdaagse van Londen en de wereldbekerwedstrijd in Pruskow (Polen). Daarna neem ik rust en begint het opbouwen richting het WK in Apeldoorn, mijn absolute hoofddoel van het seizoen.”

Vorm dik in orde
Jeffrey Hoogland verbaasde zichzelf in Berlijn. “Aan het begin van een toernooi, maar zeker aan het begin van een nieuw seizoen vind ik het moeilijk om in te schatten waar ik sta. Ik had wel goed getraind, maar in wedstrijden kan ik net even wat dieper gaan. Geef me een tegenstander en dan wil ik hem verslaan. De vorm bleek in Berlijn direct dik in orde. De teamsprint ging goed en vervolgens versla ik in het sprinttoernooi in de halve finale de wereldkampioen. Voor het goud van de kilometer heb ik gruwelijk moeten afzien, maar het is geweldig dat dit beloond wordt met de Europese titel. Al met al is de conclusie dat ik wel klaar ben voor deze winter.”