Nieuws.

Van Schip en Wild Nederlands kampioen omnium

APELDOORN – Jan Willem van Schip en Kirsten Wild zijn zaterdag in Apeldoorn Nederlands kampioen op het omnium geworden. In Omnisport Apeldoorn kregen de mannen en de vrouwen vier onderdelen voorgeschoteld: de scratch, de temporace, de afvalkoers en de puntenkoers.

Van Schip kwam na de puntenkoers juichend over de streep. De renner van Delta Cycling – volgend jaar uitkomend voor Roompot-Nederlandse Loterij – won overtuigend over vier onderdelen. Pim Ligthart werd tweede, Roy Eefting derde. Van Schip was er blij mee. “Eindelijk ben ik Nederlands kampioen, dat was me nog nooit eerder op een individueel nummer gelukt. Ik voelde me sterk, maar dat is niet altijd een garantie op succes op dit onderdeel. Maar ik heb niet te veel met mijn krachten gewoekerd en zo gezorgd dat ik met een goede uitgangspositie de puntenkoers in ging. Toen kon ik het afmaken ook.”

Bij de vrouwen was de eindoverwinning onomstreden. Nadat Kirsten Wild al drie onderdelen op haar naam gebracht had, bleek de renster van Cylance ook in de afsluitende puntenkoers bij de les. Amy Pieters – die bij de eerste drie onderdelen steeds tweede was – nam samen met Wild een ronde op de rest van het veld en veroverde het zilver. Nina Kessler werd derde. Uiteindelijk won Wild ook de afsluitende puntenkoers. “Internationaal ben ik de renster die voor ons land het omnium rijdt en dan wil je jezelf toch ook bewijzen. Maar omdat Amy Pieters drie keer tweede was en dus maar weinig punten achter stond, kon ik me geen fouten permitteren. Wel mooi dat ik hier alle onderdelen win, daarmee is mijn eindzege wel overtuigend.”

Het was voor veel baantoppers op de duuronderdelen de laatste wedstrijd die ze afwerkten in Omnisport voordat van 28 februari tot en met 4 maart het wereldkampioenschap in Apeldoorn wordt verreden. Dit evenement mag – zo werd zaterdag ook bekend – op de steun rekenen van het fietsenmerk Koga, de supplier van de baanrenners van de KNWU.

Bij de junioren ging de nationale titel naar Yanne Dorenbos die Enzo Leijnse (tweede) en Bob Markus (derde) mee op het podium kreeg. Bij de junior-vrouwen was het Eva Bijwaard die JUliet Eickhof (tweede) en Tamara de Graaf (derde) vooraf ging in de uitslag.

Uitslagen
Einduitslag NK Omnium (pdf)

Foto’s Gert Bonestroo