Nieuws.

Oranje boven bij wereldbekerwedstrijd in Minsk

MINSK – De KNWU-baanselectie en BEAT Cycling Club stonden na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Minsk op één en twee in de medaille-ranglijst. Dat geeft al aan dat deze generale repetitie voor het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn (28 februari tot en met 4 maart) bijzonder succesvol verliep én vertrouwen geeft voor een sterk optreden in eigen huis. Kirsten Wild en Jan Willem van Schip bezorgden de oranje equipe in Minsk beiden twee gouden medailles, BEAT verliet het strijdtoneel in Wit-Rusland met drie zeges. De commerciële baanploeg veroverde goud op de teamsprint en won met Matthijs Buchli het goud én de sprint.

Goudhaantje Buchli kon weinig anders dan tevreden terug kijken. Na het goud op de teamsprint met Roy van den Berg en Theo Bos won hij twee individuele onderdelen. Op de sprint werd Bos ook nog eens derde. “Dit is wel bizar. Als je in zo’n World Cup aan drie toernooien meedoet, dan kan je niet bedenken dat je er ook drie wint. Dit was mijn eerste World Cup overwinning op de sprint en het is echt ongekend. Dit weekend hebben we natuurlijk dezelfde structuur gehad als op de WK, met de teamsprint, keirin en sprint op drie opeenvolgende dagen. Dit verliep voor mij heel goed en daardoor heb ik veel vertrouwen gekregen in die structuur. Ik had mezelf vandaag veel uitgeputter verwacht, maar dat viel mee. Dat geeft me veel vertrouwen richting de wereldkampioenschappen.”

Bij de baanploeg van Peter Schep bleef het succes niet beperkt tot Wild en Van Schip. Beiden wonnen zowel de puntekoers als het omnium. Wim Stroetinga en Roy Pieters veroverden zilver op de madison en Amy Pieters reed naar brons op de scratch. Op de slotdag kwam daar een zilveren medaille voor Kirsten Wild en Amy Pieters bij op de madison. Peter Schep zag zijn renners over de hele linie sterk presteren. Slechts op twee onderdelen werd er geen podiumplaats bereikt. “Dat geeft zeker veel voldoening. Deze wereldbeker had een duidelijke functie. We wilden nog een aantal zaken uitproberen in een internationale topwedstrijd. De koppelkoersen verliepen heel bevredigend met de zilveren medailles, zowel Kirsten Wild en Amy Pieters als Roy Pieters en Wim Stroetinga lieten zien in een sterk veld voor de winst mee te kunnen doen. Kirsten Wild bevestigde sowieso weer en Jan Willem van Schip was één van de mensen die er in is geslaagd zich ook op zo’n toptoernooi in de kijker te rijden bij mij.” Ook Kirsten Wild keek tevreden terug op haar optreden in de wereldbekerwedstrijd in Minsk. “Deze wedstrijd was voor mij niet dé generale repetitie voor het WK in Apeldoorn, maar het is wel lekker dat het zo goed ging. Dan ga je toch met meer voldoening naar huis en op trainingskamp.”

Wanneer je je bedenkt dat de sprintselectie van Bill Huck grotendeels ontbrak in Minsk – medaillekandidaten als Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Shanne Braspennincx kozen voor een trainingsperiode – mag je veronderstellen dat het WK op de Baan in Apeldoorn veel Nederlandse medaillekansen gaat bieden. Zeker omdat Huck zijn selectie samenstelt uit de beste sprinters uit zijn eigen ploeg en die van BEAT. Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de Teamsprint (mannen en vrouwen) en Scratch, maar ook op donderdag Keirin, vrijdag Omnium, zaterdag Individuele achtervolging en Sprint en zondag is natuurlijk de Keirin voor vrouwen en de Koppelkoers! Er zijn nog kaarten. Dus kom de Nederlandse renners aanmoedigen tijdens de jacht naar goud!