Nieuws.

Jeffrey Hoogland ‘Graag WK beginnen met medaille’

‘Graag WK beginnen met medaille’

Jeffrey Hoogland kan terug kijken op een goede winter met podiumplaatsen en zelfs overwinningen op het Europees Kampioenschap en in het wereldbekercircuit. De Nijverdaller haalt er enerzijds vertrouwen uit, maar weet ook dat die prestaties op het WK in Apeldoorn geen garanties bieden. “Ik bekijk het in de sprint gewoon ronde voor ronde. Op de tijdsonderdelen teamsprint en kilometer ligt dat anders. In principe hebben we een ploeg die aan een medaille mag denken op de openingsdag.”

Jeffrey Hoogland beleefde zijn aanloop naar de mondiale titelstrijd zoals hij dat altijd doet:  de trainingsuren maken zoals de coaches die voor hem bedenken, zijn rust nemen en er dan op vertrouwen dat het voldoende is om voor de winst mee te doen. Ditmaal op een WK voor eigen publiek. “Vooraf verricht ik al mijn  trainingsarbeid, maar ik vind het altijd moeilijk om je vooraf echt honderd procent klaar te voelen voor zo’n opdracht. Bij mij komt die echte snelheid, die echte scherpte van de wedstrijdbeleving zelf. Van het willen verslaan van je tegenstander, zo snel mogelijk willen zijn. En dat maak je alleen mee op het toernooi zelf.”

Ronde voor ronde bekijken

Het sprinttoernooi is het meest tot de verbeelding sprekende nummer dat op de WK-planning staat voor Hoogland. Maar het is ook discipline met veel starts en veel tegenstanders. Het is daarmee een lange weg die uiteindelijk voert naar een mogelijke medaille. “Ik leg mezelf op dit nummer vooraf geen verwachtingen of druk op. Het werkt voor mij het best om zo een toernooi in te gaan. In het sprinttoernooi eerst een goede tijd neerzetten en het dan ronde voor ronde te bekijken. Op de teamsprint en de kilometer ligt dat wel iets anders, omdat dat meetbare tijdsonderdelen zijn die niets met tactiek te maken hebben. Daar moet je gewoon je eigen ding doen.“

Medaillekansen

Op de openingsdag op woensdag ligt direct een mooie medaillekans, op de slotdag wellicht ook. Hoogland beseft het. “In principe hebben we een ploeg die aan een medaille mag denken op het WK Teamsprint, het lijkt me mooi dat we als groep zo kunnen beginnen aan het toernooi. En de kilometer is het slotstuk. Dan is het een kwestie van helemaal leegrijden, nog één keer alles geven en daarna mag je uitrusten. Het is niet olympisch, maar als je in Apeldoorn wereldkampioen zou kunnen worden op dat onderdeel zou dat natuurlijk heel mooi zijn.”

Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de Teamsprint (mannen en vrouwen) en Scratch, maar ook op donderdag( Keirin), vrijdag (Omnium), zaterdag (Individuele achtervolging en Sprint) en zondag is natuurlijk de Keirin voor vrouwen en de Koppelkoers! Er zijn nog kaarten. Dus kom de Nederlandse renners aanmoedigen tijdens de jacht naar goud!