Nieuws.

Bondscoach Bill Huck ‘Ik zie veel medaillekansen’

Het WK in Apeldoorn wordt zijn eerste wereldkampioenschap met de Nederlandse sprinters. Maar bondscoach Bill Huck heeft genoeg om naar uit te kijken. Het wordt een WK voor eigen publiek én er mag wat verwacht worden van de snelle mannen en vrouwen in zijn ploeg gezien de resultaten in de wereldbeker. “Ik denk dat we op praktisch alle onderdelen mee kunnen doen voor de zege. Het zou mooi zijn als er een wereldtitel bij zit, de potentie zit in de groep. Maar het moet op het moment suprême allemaal meezitten.”

De Duitser Bill Huck is geen man die om de hete brij heen draait. “De groep wil scoren, we hebben de kwaliteiten, maar ik wil de sporters niet met de druk opzadelen dat er gewonnen moét worden. Je moet de lat hoog leggen en dan lukken die dingen meestal vanzelf. Maar uiteindelijk komt er ook nog altijd een beetje geluk bij kijken. Ik ben in ieder geval blij met het niveau wat we hebben kunnen tonen op het Europees Kampioenschap in Berlijn en in de wereldbekers. We doen mee voor de prijzen en hebben een supersterke, jonge groep. Dat is een zeer mooi vertrekpunt voor dit wereldkampioenschap in eigen land.”

Kansen in teamsprint

Het begint op woensdag direct met de teamsprint. “Ik denk dat we bij de mannen en de vrouwen kansrijk zijn voor een medaille. Maar bij de mannen kunnen we net iets meer verwachten. We kunnen vijf zeer sterke renners opstellen en daarvan mogen we een plek op het podium verwachten. Kan dat ook goud zijn? Ja, als alles op zijn plek valt, wel. Bij de vrouwen zijn er landen sneller gebleken in het voortraject. Een plek bij de eerste vijf is de inzet, maar hopelijk rolt daar een plak voor ons uit.”  Die kansen ziet Huck bij de mannen ook op de sprint en de keirin. “Op de keirin hebben we natuurlijk met Matthijs Büchli een grote kanshebber, maar we hebben op zowel de keirin als de sprint met meerdere personen kunnen winnen. Dus ook met Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zie ik kansen. Ook op de kilometer zijn die medaillekansen er voor ons.”

Extra startplekken lonen

Bij de vrouwen is de 500 meter het enige onderdeel waarop Huck vooraf geen grote verwachtingen heeft. “Het zou mooi zijn als we iemand in de finale – bij de beste acht – hebben. Op de sprint en de keirin hebben we met Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen op het podium gestaan, maar ook aan aantal keren ernaast. We hebben medaillekansen en dat hebben we vooral te danken aan het feit dat onze rensters deze winter veel ervaring hebben kunnen opdoen, daardoor zie je hen groeien. Het is belangrijk om internationale competitie te hebben en goed voor het vertrouwen als dat tot resultaten leidt.  Dat geldt voor de gehele groep. Eén en ander  is absoluut de winst van het feit dat de jongens van Beat Cycling Club hun eigen startplekken hadden in een aantal wedstrijden en dat ook Laurine van Riessen met Matrix een aantal keren haar eigen plan kon trekken. Daardoor waren er voor iedereen meer kansen want er kwam ook in de selectie daardoor meer ruimte. Al met al is het niveau gegroeid. Richting het WK gaan we ervoor zorgen dat iedereen weer scoort en dit keer ook samen scoort in het oranje.”

Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de Teamsprint (mannen en vrouwen) en Scratch, maar ook op donderdag Keirin, vrijdag Omnium, zaterdag Individuele achtervolging en Sprint en zondag is natuurlijk de Keirin voor vrouwen en de Koppelkoers! Er zijn nog kaarten. Dus kom de Nederlandse renners aanmoedigen tijdens de jacht naar goud!