Nieuws.

Annemiek van Vleuten “Kijk alleen maar naar mezelf”

Annemiek van Vleuten maakt op 35-jarige leeftijd haar debuut op een wereldkampioenschap op de piste. De Gelderse renster van Mitchelton-Scott treedt op zaterdag 3 maart aan op de individuele achtervolging. De wereldkampioene tijdrijden op de weg maakte een winter lang al veel progressie op dit onderdeel, maar heeft geen idee waar haar optreden toe gaat leiden in Omnisport Apeldoorn.  “Ik start zonder verwachtingen en kijk alleen maar naar mijzelf. Ik moet een perfecte rit rijden en dan zie ik wel waar dat goed voor is.”

Aanvankelijk was Van Vleuten duidelijk over de voorwaarden van het meedoen aan dit WK: ze moest dan zeker voor de medailles mee kunnen strijden in Omnisport Apeldoorn. Anders zou ze al voortijdig een punt zetten achter het avontuur. Zo stellig is ze nu niet meer, al bieden haar vierde plek op het Europees Kampioenschap op de baan in Berlijn en haar tweede plek een week later bij de wereldbekerwedstrijden in Pruskow zeker hoop. “Maar ik heb eigenlijk niet eens gekeken wie er allemaal meedoen aan dit onderdeel op het wereldkampioenschap. Het enige wat ik weet is dat titelverdedigster Chloe Dygert een persoonlijk record heeft dat voor mij niet te evenaren valt. Zij kan 3.24 rijden, ik heb 3.31 staan als snelste tijd. Maar ik ben uiteindelijk niet met een klassering bezig. Ik moet een perfecte rit rijden en zie wel waar dat goed voor is.”

Enthousiast ontvangen

Het avontuur begon toen een mechanieker van haar team Mitchelton-Scott Van Vleuten vroeg waarom ze eigenlijk niet aan de individuele achtervolging mee deed, aangezien ze als wereldkampioene tijdrijden toch had laten zien hard tegen de klok te kunnen rijden.  Ook in het korte prologenwerk.Het idee werd – eenmaal voorgelegd aan bondscoach Peter Schep – enthousiast ontvangen door de Nederlandse wielerbond KNWU. En zo werd begonnen aan een kort maar intensief traject. “Het is ongelofelijk hoeveel progressie ik al gemaakt heb. Mijn persoonlijke record is telkens opnieuw aangescherpt. Ik kom ten opzichte van echt ervaren baanrenners en -rensters  wel tekort op automatismen, ik kom bijvoorbeeld minder snel de startmachine uit. Maar ik heb ondertussen wel veel geleerd over indelen, concentreren en – niet onbelangrijk – zo strak mogelijk aan de streep te rijden. Ik heb veel steun gehad van Peter Schep, die heeft gezorgd dat ik me steeds minder een beginneling voel.”

Wellicht een vervolg

Het baanavontuur is wellicht niet afgelopen als op zaterdag 3 maart de uitslag van de individuele achtervolging definitief is geworden. “Ik vond het heel leuk om te doen. Het geeft een heel andere invulling aan de winter. De dynamiek van het deel uitmaken van een baanselectie was ook al een mooi avontuur. Natuurlijk moet er wel iets van perspectief zijn om nog beter te scoren op dit onderdeel, maar ik vond het wel een mooie ervaring. Eigenlijk zou het zonde zijn om dat maar voor één winter te ondernemen. Ik heb er tijd en geld in geïnvesteerd, bijvoorbeeld door in Australië baanuren te huren. Het is nog niet definitief besloten, maar het zou kunnen dat ik nog eens terugkeer op de achtervolging na het WK.” Van Vleuten heeft haar indeling van het voorjaar ook enigszins om moeten gooien. “Ik heb op de weg enkele Australische koersen gereden en de Omloop Het Nieuwsblad. Na het WK op de baan ga ik op hoogtestage en begint de voorbereiding op de eerste hoofddoelen op de weg voor 2018: de Ardennenklassiekers.”

Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de Teamsprint (mannen en vrouwen) en Scratch, maar ook op donderdag( Keirin), vrijdag (Omnium), zaterdag (Individuele achtervolging en Sprint) en zondag is natuurlijk de Keirin voor vrouwen en de Koppelkoers! Er zijn nog kaarten. Dus kom de Nederlandse renners aanmoedigen tijdens de jacht naar goud!